Žiakom základnej školy darovali dnes deväť notebookov

25.09.2009 Prešov

Žiaci málotriednej základnej školy v Abranovciach v okrese Prešov budú môcť na vyučovanie, ale aj rozvoj tvorivosti počas mimoškolských aktivít, využívať deväť notebookov, projektor a interaktívnu tabuľu.
Tie im dnes slávnostne odovzdali zástupcovia spoločností Microsoft Slovakia, eTechnology a Lenovo.
Projekt Notebook pre každého žiaka sa tak rozšíril do piatej školy na Slovensku. Vďaka iniciatíve Potenciál bez hraníc, ktorá sa orientuje na podporu školstva, ale aj komunít so sťaženým prístupom k technológiám, už notebooky využívajú deti zo ZŠ v Trstenej, Bošanoch, Humennom a Žiari nad Hronom.
Pozitívne skúsenosti zapojených škôl inšpirovali partnerské spoločnosti, aby úspešnosť projektu overili v spolupráci s občianskym združením Slovenka aj v špecifickom prostredí Základnej školy v Abranovciach, ktorú navštevuje 35 prevažne rómskych detí.
„Tento dar nám pomôže predovšetkým skvalitniť, modernizovať a zatraktívniť vyučovací proces. Žiaci získajú zručnosti v práci s technológiami, ktoré sú dnes už vlastne nevyhnutnosťou. Notebooky, budeme využívať na hodinách prvouky, slovenského jazyka, prírodovedy, vlastivedy a matematiky, \" povedal pre TASR učiteľ Juraj Platko, ktorý sa najviac pričinil o realizáciu tohto projektu v ich škole.
Keďže škola sa zapája aj do rôznych súťaží, prostredníctvom počítačov chce rozvíjať aj mimoškolské aktivity a nadanie detí zo sociálne slabšieho prostredia. Žiaci z Abranoviec dosiahli úspešné umiestnenia v celoslovenskej súťaži Supertrieda a aj ich pričinením sa Juraj Platko dostal do finále ankety Zlatý Amos 2009 o najobľúbenejšieho učiteľa na Slovensku.
\"Doma nemám počítač, ale v škole máme. Chcela by som sa na ňom hrať, počítať, písať, maľovať niekedy a chodiť na internet, \" prezradila desaťročná Stanislava Husárová.
Zástupcovia spoločností, ktoré participujú na tomto projekte, dnes počas odovzdávania daru zhodne konštatovali, že moderné technológie dokážu meniť životy obyčajných ľudí. Touto aktivitou chcú prispieť do celospoločenskej diskusie o tom, ako pomôcť učiteľom a školám, ktoré navštevujú deti s rómskym pôvodom. Zároveň sú presvedčení, že projekt bude úspešne pokračovať aj v ďalších školách na Slovensku.
 

Vyberte región

mark